Ogólne

Kurs gotowania – uwaga, będzie pysznie! Z nami odkryjecie sekrety tajskiej sztuki kulinarnej.

Kuchnia tajska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Niespotykane połączenia smaków, różnorodność przypraw i warzyw a także szybkość przygotowania potraw, to jej największe atuty. Nauczymy Was jak odtworzyć część wakacyjnych doznań w domu. Będziecie mogli pochwalić się umiejętnością gotowania tajskich potraw dla rodziny i przyjaciół. Na targu pomożemy zrobić zakupy, które przetrwają podróż do Polski.

Termin: Do uzgodnienia
Cena: 2900 THB
Czas trwania: 10:00 – 15:00

Więcej informacji

Świeże warzywa, ryby, owoce morza, dodatki mięsne – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Amatorzy pikantnych smaków będą usatysfakcjonowani, ale większość potraw może być przyrządzona w sposób łagodny; a wiele z nich w ogóle nie ma w składzie papryki.

Głównym zamysłem tego programu jest to, abyście mogli odtworzyć przygotowywane dania w polskich realiach. W ten sposób można zabrać cząstkę wakacyjnych wspomnień i podzielić się nią z przyjaciółmi. Nie trzeba być ekspertem w gotowaniu. Jeśli wiecie, jak trzymać nóż i potraficie ugotować wodę – wystarczy. Potrawy są łatwe w przyrządzaniu i nie wymagają specjalnych umiejętności. Pokażemy Wam wszystko krok po kroku, wyposażymy w książeczkę z przepisami po polsku a na lokalnym targu pomożemy zrobić zakupy przypraw i tego co można zabrać do Polski.

Pokażemy jak wybierać krewetki, kalmary, kraby i ryby tak, aby były napewno świeże. Nauczymy jak obierać seafood i przygotowywać sosy, oraz do czego pasują które zioła i przyprawy. Amatorów chili nauczymy, jak postępować przy krojeniu i ubijaniu papryczek, oraz w jaki sposób jeść ostre potrawy. Pokażemy Wam jak popijać i przegryzać, aby zmieniać wrażenia smakowe słodkiego i pikantnego.


Program dnia:

O 10 rano przyjedziemy na lokalny targ świeżej żywności. Bądźcie po lekkim śniadaniu, bo czeka nas trochę pracy przed kolejnym posiłkiem.

Polski przewodnik pokaże Wam lokalne warzywa, owoce, przyprawy i inne składniki potraw. Wiele z nich będziecie wykorzystywać w tym samym dniu. Porównacie wygląd warzyw znanych z Polski z ich orientalnymi odmianami. Wszyscy, którzy kochają warzywa będą w raju, a część z Was pewno zrobi tutaj zakupy "do domu".

Po wizycie na targu pojedziemy do nas i zaczniemy przygodę z gotowaniem pod okiem tajskiego kucharza. Stanowiska pracy są wyposażone we wszystkie potrzebne przybory oraz najważniejsze z nich – woki. Przez kolejne kilka godzin będziecie kroić, szatkować, obierać, rozgrzewać, dodawać, dolewać, smażyć, prażyć, parzyć, mieszać, potrząsać, przewracać, tłuc, ubijać, wąchać, próbować a na koniec jeść, jeść, jeść.

Skończymy około 16:00 i z pełnymi żołądkami, zaopatrzeni w książeczki z przepisami, wrócicie do hoteli. Jeśli nie zjecie wszystkiego – zapakujemy Wam dania na wynos. I bez obaw – potrawy są lekkostrawne a pod wieczór znowu poczujecie głód.

Dostępność

Przepraszamy, dokonanie rezerwacji na ten termin nie jest możliwe. Prosimy o kontakt.

Phuket

PhuketPhuket Tajlandia Zapraszamy do zapoznania się z naszym internetowym przewodnikiem po wyspie Phuket Tajlandia – szczegóły w menu po lewej stronie. Wyspa Phuket,  nazywany w niektórych źródłach “Perłą południa”, jest największą wyspą w Tajlandii i najpiękniejszym kurortem kraju. Piaszczyste plaże, dżungla, egzotyczne świątynie, stare miasto a z drugiej strony centra handlowe, multiplexy, modne restauracje. Ma 48 km ...Więcej

Khao Lak

Khao LakKhao Lak – krótki przewodnik po Polsku Położenie Khao Lak. Miasteczko Khao Lak położone jest 80 km na północ od lotniska na Phuket, wzdłuż zachodniego wybrzeża Tajlandii, nad Morzem Andamańskim. Wybierany jako “cichsza wersja Phuket”, często polecany rodzinom z dziećmi, którzy chcą przede wszystkim spędzić spokojny czas na terenie hotelu i na plaży. Większośc hoteli ...Więcej

W cenie

W cenie wycieczki:

  • Wszystkie składniki niezbędne do ugotowania potraw oraz napoje w czasie lekcji.
  • Książeczka z przepisami po polsku.
  • Opieka polskiego przewodnika podczas zajęć prowadzonych przez profesjonalnego tajskiego kucharza.

Weź ze sobą

  • wygodne ubranie
  • aparat fotograficzny

Informacje praktyczne

1. Przed złożeniem rezerwacji bardzo prosimy o dokładne zapoznanie się z opisem programów. Upewnijcie się, że program wycieczek jest zgodny z Waszymi oczekiwaniami. Jeżeli np. chcielibyście dowiedzieć się więcej o buddyzmie i kulturze wybierzcie jedną z wycieczek kulturalno-krajoznawczych, a nie przyrodniczą.

2.Jeśli oferta nie stanowi inaczej, cena wycieczki obejmuje: opiekę polskiego i lokalnego przewodnika, 1 posiłek, wszelkie bilety wstępu.

3. Transfer na wycieczki jest zawarty w cenie z większości lokalizacji. Cena dopłat z niektórych rejonów może być zależna od ilości uczestników wycieczki z danego rejonu. Szczegóły dotyczące transferów z/do hotelu znajdują się w opisie programów w zakładce “dojazd”.

4. Czas imprezy opisany na stronie jest czasem zwiedzania, bez dojazdu. Z różnych lokalizacji na różne programy dojazdy wahają się od 30 minut do 3 godzin. Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się więcej o czasie dojazdu z Waszego hotelu na wybrany program, napiszcie do nas.

5. Polski przewodnik nie zawsze jest obecny podczas odbiorów z hoteli. Najczęściej dosiada się do busa na trasie bądź spotyka się z uczestnikami wycieczki w pierwszym punkcie zwiedzania.

6. Tam, gdzie w programie jest usługa wykonywana bezpośrednio dla Was: kajakarz, masażysta, karmienie słonia – zwyczajowo zostawia się napiwek 50-100 THB. W Tajladni miłym i powszechnym akcentem jest również zostawienie napiwku dla tajskiego kierowcy busa oraz przewodnika wycieczki. Prosimy o zabieranie drobnych pieniędzy na wycieczki.

7. Jeżeli opis programu nie stanowi inaczej, podczas wycieczek nie ma czasu, aby „przy okazji” zrobić zakupy. Czas na zwiedzanie jest cenny i nie robimy przerw na lokalnych targowiskach i w sklepach. (Wyjątki: Przyroda Phuket, Gotowanie po tajsku, Railey Beach Krabi)

8. W cenie wycieczek jednodniowych jest 1 posiłek wynikający z pory dnia: lunch albo kolacja. Jest to zazwyczaj zestaw potraw lokalnych, również wegetariańskich. Potrawy bezmięsne są przyprawiane sosem ostrygowym lub rybnym (podstawowymi w kuchni tajskiej), więc jeśli nie jesz określonych grup produktów lub masz alergię pokarmową – napisz do nas. W miarę możliwości postaramy się uwzględniać wszystkie Wasze szczególne życzenia, w tym specjalne wymagania żywieniowe.

9. Prosimy o zapoznanie się w opisie wycieczek z zakładką “Weź ze sobą” i zastosowanie się do rad. Np. komplet ubrań na zmianię poprawia komfort, gdy spoceni po dżungli wsiądziecie do klimatyzowanego busa.

10. W przypadku niestawienia się punktualnie w miejscu rozpoczęcia programu (zwykle jest to recepcja hotelu), możliwe jest poniesienie pełnych kosztów rezygnacji bez względu na powód nieobecności. Np. deszczowa pogoda w momencie odbioru na wycieczkę nie jest wystarczającym powodem rezygnacji.

Dojazd

Phuket

Oferujemy bezpłatny transfer z/do hotelu z większości lokalizacji na Phuket.

Z niektórych rejonów na Phuket niestety nie jest to możliwe- są to miejsca, których nie da się sensownie właczyć w trasę odbioru i musimy organizować prywatny transfer. Dotyczy to lokalizacji: Cape Panwa, Laem Hin, Koh Sirey, Phuket Town oraz Bang Rong - znajdują się one na wschodnim wybrzeżu wyspy, z dala od popularnych ośrodków turystycznych i miejsc do zwiedzania. Cena transferu zależy od ilości osób i trasy danej wycieczki. W celu uzgodnienia dopłaty do transferu z powyższych rejonów prosimy o bezpośredni kontakt z nami.

Khao Lak

Bezpłatny transfer dotyczy co najmniej 4 osób z rejonu Khao Lak. W przypadku mniejszej ilości osób prosimy o kontakt z nami i potwierdzenie warunków transferu z i do hotelu.