Kulinarne fascynacje
Kulinarne fascynacje i szkoła gotowania
Szkoła Gotowania na Phuket ostrzega – będzie pysznie
Ta kulinarna wycieczka zaplanowana jest dla smakoszy, zarówno tych, którzy chcą nauczyć się przyrządzania tajskich potraw, poprawić swój warsztat kulinarny pod okiem tajskich kucharzy, a także dla tych, którzy po prostu lubią dobrze zjeść. Jesteśmy żarłokami i w naszych prywatnych podróżach zwiedzanie oznacza zawsze nie tylko zabytki i kulturę ale właśnie zwiedzanie kulinarne. Jeśli zgodzicie się z nami, że kolacja pełna ryb, skorupiaków, krewetek i kalmarów może być niebezpieczna bez sporej ilości białego wina to dobrze trafiliście. Szkoła gotowania na Phuket czeka na Was!
Dla tych którzy lubią gotować i dla tych którzy wolą tylko jeść
Kuchnia tajska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Niespotykane połączenia smaków, różnorodność przypraw i warzyw a także szybkość przygotowania potraw, to jej największe atuty. Szkoła Gotowania na Phuket nauczy Was jak odtworzyć część wakacyjnych doznań w domu. Będziecie mogli pochwalić się umiejętnością gotowania tajskich potraw dla rodziny i przyjaciół. Na targu pomożemy zrobić zakupy, które przetrwają podróż do Polski.
Naszą wycieczkę zaczynamy od wegetariańskiego lub mięsnego lunchu nazywanego Kanom Jin. Na bazie makaronu ryżowego tworzymy własną kombinację połączeń z różnymi smakami curry i niezliczoną ilością kiełków, świeżych warzyw, przypraw…. Zapoznamy Was z cudowną ferią smaków i zapachów w miejscu gdzie rzadko widuje się „białe twarze” czyli farangów. Jest to jeden z wariantów „typowego tajskiego śniadania”, które z niewyjaśnionych przyczyn jest mało promowane przez Tajów. My jesteśmy zauroczeni tym posiłkiem i chętnie od niego zaczynamy nasze Kulinarne Fascynacje. Więcej Wam teraz nie opowiemy, aby zostawić nutkę niepewności i wiele niespodzianek tajskiej kuchni na później
Termin: | Czwartek |
Cena: | 3900 THB -osoba gotująca
3901 THB – osoba niegotująca (obserwator) |
Czas trwania: | 11:00 – 19:00 |
*Czas imprezy jest czasem zwiedzania, bez dojazdu. Czas dojazdu zależy od lokalizacji hotelu i waha się od 30 minut do 3 godzin.
Więcej informacji
Świeże warzywa, ryby, owoce morza, dodatki mięsne, sosy – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Amatorzy pikantnych smaków będą usatysfakcjonowani, ale większość potraw może być również przyrządzona w sposób łagodny
Głównym zamysłem tego programu jest to, abyście mogli poznawać Tajlandię od strony kulinarnej. Samemu trudno jest znaleźć w ciągu całego pobytu tyle smaków ile poznacie podczas naszej autorskiej wycieczki. Mieszkając na stałe w Tajlandii uwielbiamy dzielić się z Wami doświadczeniami, które zdobywaliśmy przez lata. Podczas grupowej wycieczki jest okazja aby spróbować "po odrobinie" wielu potraw. O to nam właśnie chodzi abyście doświadczyli tysiąca smaków, a przy okazji doskonale się bawili w klimacie przyjęcia dla znajomych w naszej okolicy
Jeśli zechcecie, to nauczycie się jak odtworzyć przygotowywane dania w polskich realiach. W ten sposób można zabrać cząstkę wakacyjnych wspomnień i podzielić się nią z przyjaciółmi. Nie trzeba być ekspertem w gotowaniu. Jeśli wiecie, jak trzymać nóż i potraficie ugotować wodę – wystarczy. Potrawy są łatwe w przyrządzaniu i nie wymagają specjalnych umiejętności. Pokażemy Wam wszystko krok po kroku, wyposażymy w książeczkę z przepisami po polsku a na lokalnym targu pomożemy zrobić zakupy przypraw i tego co można zabrać do Polski.
Pokażemy jak wybierać krewetki, kalmary, kraby i ryby tak, aby były na pewno świeże. Nauczymy jak obierać seafood i przygotowywać sosy, oraz do czego pasują które zioła i przyprawy. Amatorów chili nauczymy, jak postępować przy krojeniu i ubijaniu papryczek, oraz w jaki sposób jeść ostre potrawy. Pokażemy Wam jak popijać i przegryzać, aby zmieniać wrażenia smakowe słodkiego i pikantnego.
Program dnia:
Około południa przyjedziemy do lokaleskiej restauracji z Khanom Jin, nie jedzcie zbyt obfitego śniadania aby zmieścić więcej. Tu poznamy się z założycielami Szkoły Gotowania na Phuket i uzgodnimy czego chcecie próbować w dalszym ciągu wycieczki.
Po lunchu, czas na spacer w otulinie parku narodowego. Cudowne widoki, okazja do zdjęć i rozmów. Oczywiście dominującym tematem będzie jedzenie.
Odwiedzimy targ z owocami. Nie sposób nie wpleść tego wątku do naszej wycieczki. Oczywiście spróbujemy wszystkiego co tylko będzie dostępne
Znowu krótki spacer i czas na lokalny targ świeżej żywności. Tu czeka nas trochę pracy przed kolejnym posiłkiem. Przewodnik pokaże Wam lokalne warzywa, owoce, przyprawy i inne składniki potraw. Wiele z nich będziecie wykorzystywać w tym samym dniu. Porównacie wygląd warzyw znanych z Polski z ich orientalnymi odmianami. Wszyscy, którzy kochają warzywa będą w raju, a część z Was pewno zrobi tutaj zakupy "do domu".
Po wizycie na targu pojedziemy do restauracji położonej praktycznie na plaży. Tu samoistnie podzielimy się na dwie grupy. Pierwsza zacznie przygodę z gotowaniem pod okiem tajskiego kucharza, a druga zajmie się napełnieniem kieliszków winem, albo przerwą na kąpiel w morzu. Każdemu według zachcianek.
Stanowiska pracy w naszej Szkole Gotowania na Phuket są wyposażone we wszystkie potrzebne przybory oraz najważniejsze z nich – woki. Będziecie mogli więcej lub mniej samodzielnie kroić, szatkować, obierać, rozgrzewać, dodawać, dolewać, smażyć, prażyć, parzyć, mieszać, potrząsać, przewracać, tłuc, ubijać, wąchać, próbować a na koniec jeść, jeść, jeść.
Skończymy po zachodzie słońca z nieprzyzwoicie pełnymi żołądkami, zaopatrzeni w przepisy, wrócicie do hoteli. Ale bez obaw – potrawy są lekkostrawne, więc w połączeniu z pewną ilością wina zaśniecie głęboko pełni także orientalnych wrażeń.