Kulinarne fascynacje

Kulinarne fascynacje

Kulinarne fascynacje i szkoła gotowania Szkoła Gotowania na Phuket ostrzega – będzie pysznie 

Szkoła Gotowania na Phuket ostrzega – będzie pysznie

Ta kulinarna wycieczka zaplanowana jest dla smakoszy, zarówno tych, którzy chcą nauczyć się przyrządzania tajskich potraw, poprawić swój warsztat kulinarny pod okiem tajskich kucharzy, a także dla tych, którzy po prostu lubią dobrze zjeść. Jesteśmy żarłokami i w naszych prywatnych podróżach zwiedzanie oznacza zawsze nie tylko zabytki i kulturę ale właśnie zwiedzanie kulinarne. Jeśli zgodzicie się z nami, że kolacja pełna ryb, skorupiaków, krewetek i kalmarów może być niebezpieczna bez sporej ilości białego wina to dobrze trafiliście. Szkoła gotowania na Phuket czeka na Was!

Dla tych którzy lubią gotować i dla tych którzy wolą tylko jeść:

Kuchnia tajska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Niespotykane połączenia smaków, różnorodność przypraw i warzyw a także szybkość przygotowania potraw, to jej największe atuty. Szkoła Gotowania na Phuket nauczy Was jak odtworzyć część wakacyjnych doznań w domu. Będziecie mogli pochwalić się umiejętnością gotowania tajskich potraw dla rodziny i przyjaciół. Na targu pomożemy zrobić zakupy, które przetrwają podróż do Polski.

Naszą wycieczkę zaczynamy od wegetariańskiego lub mięsnego lunchu nazywanego Kanom Jin. Na bazie makaronu ryżowego tworzymy własną kombinację połączeń z różnymi smakami curry i niezliczoną ilością kiełków, świeżych warzyw, przypraw….  Zapoznamy Was z cudowną ferią smaków i zapachów w miejscu gdzie rzadko widuje się „białe twarze” czyli farangów. Jest to jeden z wariantów „typowego tajskiego śniadania”, które z niewyjaśnionych przyczyn jest mało promowane przez Tajów. My jesteśmy zauroczeni tym posiłkiem i chętnie od niego zaczynamy nasze Kulinarne Fascynacje. Więcej Wam teraz nie opowiemy, aby zostawić nutkę niepewności i wiele niespodzianek tajskiej kuchni na później

Termin:Czwartek
Cena:3900 THB -osoba gotująca
3900 THB – osoba niegotująca (obserwator)
Czas trwania:11:00 – 19:00

*Czas imprezy jest czasem zwiedzania, bez dojazdu. Czas dojazdu zależy od lokalizacji hotelu i waha się od 30 minut do 3 godzin.

Więcej Informacji

Świeże warzywa, ryby, owoce morza, dodatki mięsne, sosy – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Amatorzy pikantnych smaków będą usatysfakcjonowani, ale większość potraw może być również przyrządzona w sposób łagodny

Głównym zamysłem tego programu jest to, abyście mogli poznawać Tajlandię od strony kulinarnej. Samemu trudno jest znaleźć w ciągu całego pobytu tyle smaków ile poznacie podczas naszej autorskiej wycieczki. Mieszkając na stałe w Tajlandii uwielbiamy dzielić się z Wami doświadczeniami, które zdobywaliśmy przez lata. Podczas grupowej wycieczki jest okazja aby spróbować „po odrobinie” wielu potraw. O to nam właśnie chodzi abyście doświadczyli tysiąca smaków, a przy okazji doskonale się bawili w klimacie przyjęcia dla znajomych w naszej okolicy

Jeśli zechcecie, to nauczycie się jak odtworzyć przygotowywane dania w polskich realiach. W ten sposób można zabrać cząstkę wakacyjnych wspomnień i podzielić się nią z przyjaciółmi. Nie trzeba być ekspertem w gotowaniu. Jeśli wiecie, jak trzymać nóż i potraficie ugotować wodę – wystarczy. Potrawy są łatwe w przyrządzaniu i nie wymagają specjalnych umiejętności. Pokażemy Wam wszystko krok po kroku, wyposażymy w książeczkę z przepisami po polsku a na lokalnym targu pomożemy zrobić zakupy przypraw i tego co można zabrać do Polski.

Pokażemy jak wybierać krewetki, kalmary, kraby i ryby tak, aby były na pewno świeże. Nauczymy jak obierać seafood i przygotowywać sosy, oraz do czego pasują które zioła i przyprawy. Amatorów chili nauczymy, jak postępować przy krojeniu i ubijaniu papryczek, oraz w jaki sposób jeść ostre potrawy. Pokażemy Wam jak popijać i przegryzać, aby zmieniać wrażenia smakowe słodkiego i pikantnego.


Program dnia:

Około południa przyjedziemy do lokaleskiej restauracji z Khanom Jin, nie jedzcie zbyt obfitego śniadania aby zmieścić więcej. Tu poznamy się z założycielami Szkoły Gotowania na Phuket i uzgodnimy czego chcecie próbować w dalszym ciągu wycieczki.

Po lunchu, czas na spacer w otulinie parku narodowego. Cudowne widoki, okazja do zdjęć i rozmów. Oczywiście dominującym tematem będzie jedzenie.

Odwiedzimy targ z owocami. Nie sposób nie wpleść tego wątku do naszej wycieczki. Oczywiście spróbujemy wszystkiego co tylko będzie dostępne

Znowu krótki spacer i czas na lokalny targ świeżej żywności. Tu czeka nas trochę pracy przed kolejnym posiłkiem. Przewodnik pokaże Wam lokalne warzywa, owoce, przyprawy i inne składniki potraw. Wiele z nich będziecie wykorzystywać w tym samym dniu. Porównacie wygląd warzyw znanych z Polski z ich orientalnymi odmianami. Wszyscy, którzy kochają warzywa będą w raju, a część z Was pewno zrobi tutaj zakupy „do domu”.

Po wizycie na targu pojedziemy do restauracji położonej praktycznie na plaży. Tu samoistnie podzielimy się na dwie grupy. Pierwsza zacznie przygodę z gotowaniem pod okiem tajskiego kucharza, a druga zajmie się napełnieniem kieliszków winem, albo przerwą na kąpiel w morzu. Każdemu według zachcianek.

Stanowiska pracy w naszej Szkole Gotowania na Phuket są wyposażone we wszystkie potrzebne przybory oraz najważniejsze z nich – woki. Będziecie mogli więcej lub mniej samodzielnie kroić, szatkować, obierać, rozgrzewać, dodawać, dolewać, smażyć, prażyć, parzyć, mieszać, potrząsać, przewracać, tłuc, ubijać, wąchać, próbować a na koniec jeść, jeść, jeść.

Skończymy po zachodzie słońca z nieprzyzwoicie pełnymi żołądkami, zaopatrzeni w przepisy, wrócicie do hoteli. Ale bez obaw – potrawy są lekkostrawne, więc w połączeniu z pewną ilością wina zaśniecie głęboko pełni także orientalnych wrażeń.

Co uwzględnia cena wycieczki 'Kulinarne fascynacje'

W cenie wycieczki:

  • Wszystkie składniki niezbędne do ugotowania potraw oraz napoje w czasie lekcji.
  • Opieka polskiego przewodnika podczas zajęć prowadzonych przez profesjonalnego tajskiego kucharza.

Weź ze sobą

  • wygodne ubranie
  • aparat fotograficzny

Informacje praktyczne

 

1. Przed złożeniem rezerwacji bardzo prosimy o dokładne zapoznanie się z opisem programów. Upewnijcie się, że program wycieczek jest zgodny z Waszymi oczekiwaniami. Jeżeli np. chcielibyście dowiedzieć się więcej o buddyzmie i kulturze wybierzcie jedną z wycieczek kulturalno-krajoznawczych, a nie przyrodniczą.

2.Jeśli oferta nie stanowi inaczej, cena wycieczki obejmuje: opiekę polskiego i lokalnego przewodnika, 1 posiłek, wszelkie bilety wstępu.

3. Prosimy o zapoznanie się w opisie wycieczek z zakładką „Weź ze sobą” i zastosowanie się do rad. Np. komplet ubrań na zmianię poprawia komfort, gdy spoceni po dżungli wsiądziecie do klimatyzowanego busa.

4. Transfer na wycieczki jest zawarty w cenie z większości lokalizacji. Cena dopłat z niektórych rejonów może być zależna od ilości uczestników wycieczki z danego rejonu. Szczegóły dotyczące transferów z/do hotelu znajdują się w opisie programów w zakładce „dojazd”.

5. Czas imprezy opisany na stronie jest czasem zwiedzania, bez dojazdu. Z różnych lokalizacji na różne programy dojazdy wahają się od 30 minut do 3 godzin. Jeżeli chcielibyście dowiedzieć się więcej o czasie dojazdu z Waszego hotelu na wybrany program, napiszcie do nas lub zabaczcie na googlemaps.

6. Polski przewodnik nie zawsze jest obecny podczas odbiorów z hoteli. Najczęściej dosiada się do busa na trasie bądź spotyka się z uczestnikami wycieczki w pierwszym punkcie zwiedzania.

7. Kierowcy busów często nie mówią po angielsku oraz mogą nie znać nazwy „Asian Divers”, ale na liście odbiorów zawsze powinny znajdować się imiona i nazwiska wszystkich uczestników. Proszę sprawdzcie to, a w razie wątpliwości, prosimy o telefon

8. O godzinie odbioru poinformujemy Was najpóźniej dzień przed wycieczką. Staramy się przyjeżdżać punktualnie, więc jeżeli kierowca spóźnia się więcej niż 15 minut bardzo prosimy dzwonić pod nr telefonu przesłany wraz z godziną odbioru. Zadzwonić można np. z recepcji albo przez komunikator internetowy: WhatsApp, Viber. Wiadomości tekstowe (SMS) lub e-mail mogą nie być odczytane na czas, zwłaszcza o wczesnych porach.

9. Zgodnie z lokalnym prawem uczestnicy wycieczki powinni być objęci ubezpieczeniem od nagłych wypadków powstałych ze strony organizatora. Ubezpieczymy Was bez dodatkowych opłat, jedynym warunkiem jest podanie pełnego imienia i nazwiska, daty urodzenia, narodowości oraz nr paszportu przy rezerwacji. Dane te przesyłane są do firmy ubezpieczeniowej i nie mamy wpływu na ich ochronę w rozumieniu RODO

10. Tam, gdzie w programie jest usługa wykonywana bezpośrednio dla Was: kajakarz, masażysta, karmienie słonia – zwyczajowo zostawia się napiwek 100-200 THB. W Tajladni miłym i powszechnym akcentem jest również zostawienie napiwku dla tajskiego kierowcy busa oraz przewodnika wycieczki. Prosimy o zabieranie drobnych pieniędzy na wycieczki.

11. Jeżeli opis programu nie stanowi inaczej, podczas wycieczek nie ma czasu, aby „przy okazji” zrobić zakupy. Czas na zwiedzanie jest cenny i nie robimy przerw na lokalnych targowiskach i w sklepach. (Wyjątki: Przyroda Phuket, Gotowanie po tajsku, Plaża Railey Krabi)

12. W cenie wycieczek jednodniowych jest 1 posiłek wynikający z pory dnia: lunch albo kolacja. Jest to zazwyczaj zestaw potraw lokalnych, również wegetariańskich. Potrawy bezmięsne są przyprawiane sosem ostrygowym lub rybnym (podstawowymi w kuchni tajskiej), więc jeśli nie jesz określonych grup produktów lub masz alergię pokarmową – napisz do nas. W miarę możliwości postaramy się uwzględniać wszystkie Wasze szczególne życzenia, w tym specjalne wymagania żywieniowe.

13. W przypadku niestawienia się punktualnie w miejscu rozpoczęcia programu (zwykle jest to recepcja hotelu), możliwe jest poniesienie pełnych kosztów rezygnacji bez względu na powód nieobecności. Np. deszczowa pogoda w momencie odbioru na wycieczkę nie jest wystarczającym powodem rezygnacji.

Oferujemy transfery z różnych rejonów

Phuket

Oferujemy bezpłatny transfer z/do hotelu z większości lokalizacji na Phuket.

Z niektórych rejonów na Phuket niestety nie jest to możliwe- są to miejsca, których nie da się sensownie właczyć w trasę odbioru i musimy organizować prywatny transfer. Dotyczy to lokalizacji: Cape Panwa, Laem Hin, Koh Sirey, Phuket Town oraz Bang Rong – znajdują się one na wschodnim wybrzeżu wyspy, z dala od popularnych ośrodków turystycznych i miejsc do zwiedzania. Cena transferu zależy od ilości osób i trasy danej wycieczki. W celu uzgodnienia dopłaty do transferu z powyższych rejonów prosimy o bezpośredni kontakt z nami.

Khao Lak

Bezpłatny transfer dotyczy co najmniej 6 osób z rejonu Khao Lak. W przypadku mniejszej ilości osób prosimy o kontakt z nami i potwierdzenie warunków transferu z i do hotelu.

Kulinarne fascynacje są dostępne z

Mapa

Terminy i ceny wycieczek po polsku

Sprawdź opinie

Zarezerwuj Kulinarne Fascynacje

Jak dokonać rezerwacji? 

W celu rezerwacji naszych programów, prosimy o wysłanie do nas wiadomości poprzez  formularz bądź na adres e-mail biuro@asiandivers.pl. W treści prosimy o podanie:

  • nazw programów, które Was interesują
  • daty Waszego pobytu w Tajlandii
  • imiona i nazwiska wszystkich uczestników
  • nazwy hotelu, z którego będziemy Was odbierać na wycieczki/nurkowania
  • numer telefonu kontaktowego
  • [dat urodzenia dzieci – jeśli mają zniżkę dziecięcą]

Po otrzymaniu powyższych informacji potwierdzimy dostępne terminy wycieczek, wystawimy voucher i poprosimy o wpłatę zaliczki. W przypadku rezerwacji wycieczek jednodniowych za pierwszą wycieczkę jest przedpłata, za wszystkie następne możemy rozliczyć się w dniu naszego pierwszego spotkania.

Kulinarne fascynacje

Phuket, Khao Lak

Kulinarne fascynacje i szkoła gotowania Szkoła Gotowania na Phuket ostrzega – będzie pysznie 

Pozostałe wycieczki